S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Úvod » PODLE NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Galgán lékařský » GALGÁN LÉKAŘSKÝ kořen sypaný bylinný čaj | Centrum bylin


        

GALGÁN LÉKAŘSKÝ kořen sypaný bylinný čaj | Centrum bylin

Galgangae radix conc.


7x

 

Číslo produktu: CB-Galgán
Množství
Cena bez DPH : 33,93 Kč (1,34 EUR)
Cena s DPH (12 %):
38,00 Kč (1,51 EUR)

do košíku:
  ks  

Kompletní specifikace

Alpinia officinarum

Galgán byl velmi oblíben v indcké ajurvédské medicíně. V Evropě je znám od 9. století díky arabským obchodníkům a lékařům. 


Původ:
Galgán patří do čeledi zázvorovtých. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie.Odtud se dostal do Indie a Thajska, proto byl nazýván i thajským zázvorem. Oddenek tohoto asi 1,5 m vysokého keře se vodorovně plazí pod zemí a silně se rozvětvuje. Po asi deseti letech růstu se oddenek vyhrabe, nařeže na krátké kusy a usuší.

Používané části a obsahové látky:
V léčitelství se používá výlučně oddenek galgánu, který obsahuje silice, látky ostré chuti, např. galangol, flavonidy a hořčiny. Tyto látky uvolňují křeče, působí antibakteriálně a protizánětlivě a kořenité aroma povzbuzuje trávení. Galgán má proto podobný účinek jako příbuzný zázvor. Galgán má ovšem o něco ostřejší chuť.



Aplikační forma a dávkování:
Oddenek galgánu se používá především k přípravě čaje, ale i ve formě tinktury a extraktu v hotových přípravcích.
Příprava čaje:
1 čaj. lž jemně řezaného oddenku se přelje šálkem vroucí vody, nechá se přkryté 5 min. vyluhovat a scedí se. Pije se 1 šálek vždy 30 min. před jídlem.
Při přípravě čaje je výhodná kombinace s jinými rostlinami, např. s oddenkem puškvorce v poměru 1:1

Denní dávka oddenku jsou 2 - 3 g.

Galgán se tak často přidává do likérů, zejména do žaludečních hořkých. Jako koření se hodí k zelenině, bramborům, k hovězímu masu a k asijským jídlům.

Jelikož galgán povzbuzuje vylučování žaludeční kyseliny, nemá se používat při žaludečních a dvanáctníkových vředech.

Komentáře

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

MjUzNzg