Úvod » PODLE NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Slzovka » SLZOVKA OBECNÁ 100g
Slzovka obecná (také „Jobovy slzy“) je jedno z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Vhodná jako přídavek do kaší, polévek, mouky a čajů.
Doporučené dávkování: 3 lžíce vařené slzovky denně.
Odvar ze slzovky: Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký či vychladlý. Slzovku před vařením krátce opláchneme a namočíme cca na 1 hodinu do vody, na 1 šálek slzovky 15-20 šálků vody. Potom ji v té samé vodě vaříme bez pokličky 60 minut při mírném varu. A máme hotovo. Odvar si můžeme přisladit medem a pro osvěžení chuti je možno vymačkat do šálku těsně před podáváním trochu citronu. Uvařenou slzovku můžeme upravit např. jako „kubu“, či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prej, nákyp, smažené paličky.